1.000ste bevalling in Tjongerschans

Een maand eerder dan vorig jaar mede dankzij toestroom uit Meppel en omstreken, Noordoostpolder en Urk.

In ziekenhuis Tjongerschans was dinsdagavond 8 oktober de 1.000ste bevalling van dit jaar. Baby Melle Steijn Heida zag om 20.30 uur het levenslicht en maakt het goed. De 1.000ste bevalling is bijna een maand eerder dan vorig jaar. Dit komt mede doordat er meer ouders uit de Noordoostpolder en Meppel en omstreken kiezen voor een bevalling in ziekenhuis Tjongerschans.

Voor ouders Melissa en Tjitze uit Heerenveen was het, naast dat Melle hun eerste kindje is, extra bijzonder omdat dit de 1000ste Tjongerschans-bevalling van 2019 was. De kersverse ouders waren zeer tevreden over de goede begeleiding vanuit Tjongerschans. Vader Tjitze: ‘Melle diende zich eerder dan verwacht aan, dus we zijn vrij onverwacht naar het ziekenhuis gegaan. We zijn hier heel goed opgevangen. Daarnaast was het heel fijn dat ik hier kon blijven slapen.’

Meer toestroom uit Meppel en omstreken, de Noordoostpolder en Urk
Het aantal geboortes in Tjongerschans is dit jaar flink gestegen. In 2018 vond de 1000e bevalling bijna een maand later plaats. Dit komt vooral doordat steeds meer ouders uit Meppel en omstreken, de Noordoostpolder en Urk kiezen voor Tjongerschans. Samen met het Antonius Ziekenhuis in Sneek heeft Tjongerschans voor een steeds groter gebied een belangrijke functie als het gaat om geboortezorg.

Gezinsgerichte zorg
Melle is geboren in het centrum Vrouw, Moeder & Kind van Tjongerschans. Hier staat het gezin centraal en wordt er zoveel mogelijk rekening gehouden met de individuele wensen van de ouders. Moeder, vader en de baby blijven na de geboorte samen op één kamer, de zogenaamde kraamsuite, zo zijn zij 24 uur per dag samen. De geboorte- en kraamsuites geven moeders en hun familie het gevoel van thuis, met de zekerheid van medische zorg vlakbij. Zorg voor moeder en kind is een belangrijk speerpunt voor Tjongerschans. Het ziekenhuis werkt in het verloskundig samenwerkingsverband Middenin nauw samen met ketenpartners in de regio om de zorg continu te verbeteren.