Alles over bevallenen de bevalling

Lees hier verder

Je gaat bevallen!

Het is zover. Je gaat thuis of in het ziekenhuis bevallen. Een goede voorbereiding helpt om onzekerheid weg te nemen. Je weet dan beter wat je verwachten kunt. Bespreek van tevoren met de verloskundige of de gynaecoloog de vragen die je over de bevalling hebt. Een bevalplan helpt daarbij om aan te geven wat jij en je partner belangrijk vinden.

Wat kun je voorbereiden?

Je kunt je op allerlei manieren voorbereiden op je bevalling.
Wij geven je graag wat handleidingen en tips:

Lees Meer

Waar bevallen?

Afhankelijk van je situatie zijn er verschillende mogelijkheden voor de plaats van je bevalling. Heb je geen medische indicatie? Dan kun je kiezen of je thuis wilt bevallen of in het ziekenhuis. Je eigen verloskundige en kraamverzorgende begeleiden je, ook in het ziekenhuis.
Belangrijk is dat je de keus maakt die bij je past. Als je voor een thuisbevalling kiest, houd er dan wel rekening mee dat je een redelijke kans hebt dat je alsnog naar het ziekenhuis wordt verwezen.

Lees Meer

Bevallen

De bevalling is een bijzondere gebeurtenis. Het is spannend, omdat je je baby koestert en het allerbeste gunt. Je hoopt dat er geen complicaties ontstaan. Het is spannend, omdat je weet dat een bevalling pijn zal doen en je niet weet hoe dit voor jou zal zijn. Het is intiem en emotioneel. Jullie baby wordt geboren. Er begint een nieuw leven met jullie samen, daar kijken jullie al lang naar uit.

Lees Meer

Pijnstilling

Het is goed om je te verdiepen in de verschillende mogelijkheden van pijnstilling voor je bevalling. Dan weet je alvast wat er mogelijk is en wat de voor- en nadelen zijn. Als het nodig is, zal je verloskundige uit het ziekenhuis met je bespreken welke vorm(en) van pijnstilling voor jou het meest geschikt lijkt. We kunnen pijnstilling aanbieden tijdens de bevalling als je dat nodig hebt. Het is niet goed voor je als je later je bevalling als een trauma ervaart. Maar pijnstilling heeft wel een keerzijde. Je hebt meer bewakingsapparatuur nodig. Er zijn nadelen waarmee je rekening moet houden. Het werkt helaas niet bij iedereen goed.

Lees Meer

Mogelijke problemen

De bevalling kan zonder problemen of ingrepen verlopen, maar het kan ook zijn dat er een medische behandeling nodig is. Zoals antibiotica geven tijdens de bevalling, een bloedonderzoek doen bij de baby, een vacuümverlossing of een keizersnede. Je kunt ervoor kiezen hierover alvast informatie te lezen. Dan ben je voorbereid in geval van. Je kunt ook kiezen om je tijdens de bevalling te laten informeren.
Als een van deze problemen zich voordoet, krijg je een medische indicatie. Je eigen verloskundige draagt de zorg voor jou en de baby over aan de verloskundige in het ziekenhuis.

Lees Meer

Regelen en beslissen

Bereid je goed voor op je bevalling. We geven een overzicht van wat je moet regelen en waarover je mogelijk mag beslissen.

Lees Meer

Wanneer waarschuwen?

Als je denkt dat je bevalling begonnen is, waarschuw dan je verloskundige of het ziekenhuis. Neem altijd contact op bij bloedverlies, vruchtwaterverlies, regelmatige weeën of een menstruatie-achtige pijn die aanhoudt. Bel meteen ook in de nacht of in het weekend. Wacht niet tot de volgende dag.

Lees Meer