Na de bevallingvind hier alle informatie

Lees hier verder

Na de bevalling...

Ook voor de periode na de bevalling moet er een boel voorbereid worden en moet je over veel dingen nagedacht hebben.
Wij vertellen je er graag wat meer over en geven je tips en adviezen.

Wat moet je geregeld hebben voor deze periode?

Je moet veel voorbereiden voor de komst van de baby. Je hebt allerlei spullen nodig. Je gaat de kinderkamer in orde maken of een groter broertje of zusje krijgt een andere kamer. Maar je moet ook veel beslissen. Ga je borstvoeding geven? Hoe gaat je kind heten en welke achternaam krijgt het? Ga je weer werken en hoeveel? Heb je kinderopvang?
Het is belangrijk dat je in de zwangerschap alvast van alles regelt. Bij regelen en beslissen bij zwangerschap geven we aan wanneer je wat moet doen.

Lees Meer

Zorgverleners

Tijdens de kraamtijd krijg je hulp van verschillende zorgverleners. De kraamverzorgende helpt jou en je partner in de eerste dagen na de bevalling. Dit is vaak een drukke periode met veel emoties. Zij biedt rust en steun. Stel je vragen aan haar, want informatie geven is een belangrijke taak van de kraamverzorgende.
De verloskundige komt een paar keer op bezoek. Zij vraagt hoe het met jullie gaat en overlegt met de kraamverzorgende. Als er problemen zijn, bespreekt zij wat er nodig is.
In de tweede week na de geboorte brengt een jeugdverpleegkundige een huisbezoek. Zij vraagt of er bijzonderheden zijn. Zij geeft informatie over het consultatiebureau van de Jeugdgezondheidszorg. Je krijgt daar een afspraak voor verdere controles van de baby.
Na 6 weken krijg je nog een nacontrole bij de verloskundige of gynaecoloog.

Lees Meer

Alles over de baby

In de eerste week verzorgt de kraamverzorgende je baby. Ze geeft je tips en legt uit wat de baby nodig heeft. Dat je zelf nog niet alles weet, is helemaal niet erg. Als het je eerste kind is, kun je veel van haar leren.
Je kunt je soms zorgen maken of je alles wel goed doet. Heb je alles goed onthouden? Waarom huilt de baby nog na een voeding? Wanneer moet je contact opnemen en met wie? We zetten het voor jou op een rij.

Lees Meer

Alles over de moeder

De geboorte van je kind is een heel bijzondere en ook ingrijpende gebeurtenis. Je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen. Het is normaal dat dit enkele weken tot maanden duurt. Je kunt te maken krijgen met verschillende klachten.
Daarnaast spelen emoties een belangrijke rol. Je baby verandert veel in je dagelijks leven. Gun je de tijd om aan al deze veranderingen te wennen.
Let op of er redenen zijn om te overleggen met je verloskundige. .

Lees Meer

Borstvoeding

Heb je ervoor gekozen om borstvoeding te geven? Moedermelk is de natuurlijke voeding voor je baby. Het bevat stoffen die beschermen tegen infecties en ziekten. Jouw moedermelk is afgestemd op de behoefte van je baby. We adviseren om minimaal 6 maanden volledige borstvoeding te geven. Daarna tot 2 jaar aangevuld met bijvoeding.
Voor je baby is drinken aan de borst instinctief gedrag. Maar het ook iets wat je samen moet leren. Nu is het zover. Hoe kun je in deze eerste dagen zorgen voor een goede start? Hoe daarna verder? We beschrijven dit stap voor stap. Loop deze stappen door en schrijf op hoe dit gaat en of je vragen hebt. Zo kan de verpleegkundige en kraamverzorgende aansluiten bij je ervaring en je verder helpen.
Bij de geboorte krijgt de baby vitamine K. Vanaf 1 week heeft de baby elke dag vitamine K en vitamine D nodig.

Lees Meer

Flesvoeding

Met flesvoeding bedoelen we poedermelk die je met de fles aan de baby geeft. Het poeder wordt gemaakt van dierlijke of plantaardige stoffen. In poedermelk worden alle voedingsstoffen toegevoegd die de baby nodig heeft. Poedermelk vervangt borstvoeding. Poedermelk bevat geen stoffen die je kind beschermen tegen infecties en ziekten.
Baby’s hebben behoefte aan lichamelijk contact. Maak daarom van de flesvoedingen een fijn moment samen. Knuffel je baby en zorg voor zoveel mogelijk huid-op-huid contact. Als je borstvoeding met de fles geeft, geldt hetzelfde.

Lees Meer

Regelen

Tijdens de kraamperiode hoef je niet veel meer te regelen. Natuurlijk is het al druk genoeg omdat je baby veel aandacht nodig heeft en je vaak bezoek zal krijgen.
Wat je moet doen is: aangeven van de baby bij de gemeente en aanmelden bij de zorgverzekering. Verder is het handig om vitamine D in huis te hebben voor dag 8. Als je borstvoeding geeft komt daar vitamine K bij. Je kunt je ook gaan voorbereiden op een veilig huis als de baby straks gaat kruipen en zijn of haar omgeving groter wordt.
Lees verder de informatie over onderzoeken van de baby: de gehoortest, de hielprik en consultatiebureau. Deze onderzoeken zijn zonder kosten voor jou. Ze zijn vrijwillig.

Lees Meer

Wanneer waarschuwen?

Er zijn situaties tijdens de kraamtijd waarin je contact moet opnemen met je verloskundige of de huisarts. Je vindt hierover informatie bij de onderdelen moeder en baby. Hier geven we je een overzicht.
Mogelijk heb je aanvullende informatie gekregen als er iets bijzonders is. Zie daarvoor Mijn kraamtijd. De informatie die we daar geven vind je hier niet.

terug naar het menu van deze pagina >>

 

Lees Meer