Tjongerschans biedt lachgas als pijnstilling bij bevalling

Vanaf vandaag, 16 oktober, is het mogelijk om in Tjongerschans te bevallen met lachgas. Deze vorm van pijnstilling wordt steeds meer gevraagd door zwangere vrouwen. Toepassing van lachgas is minder ingrijpend dan een ruggenprik en kan door de eigen verloskundige worden toegediend als de zwangere vrouw kiest voor een poliklinische bevalling in Tjongerschans.

Lachgas is een mengsel van stikstofgas en zuurstof dat wordt ingeademd. Onderzoek naar de werkzaamheid van lachgas voor de pijnbehandeling tijdens de bevalling, laat zien dat vrouwen duidelijk minder pijn hebben. Bij 40-50% van de vrouwen helpt lachgas voldoende en is geen andere pijnbestrijding meer nodig. Lachgas heeft geen invloed op het verloop van de bevalling en ook geen effect op de baby.

Laatste loodjes
Lachgas is vooral een goed middel tijdens de laatste loodjes van de bevalling. Verloskundige Kim Remmelink van Verloskundigepraktijk NOP/ Lemsterland:  ‘Je kunt het maximaal twee uur gebruiken, waardoor het vooral geschikt is bij de laatste paar centimeter van de ontsluiting.’ De patiënt krijgt dan een mondkapje op waarmee ze het lachgas inademt. Het lachgas geeft een vermindering van pijn, doordat het lichaam gestimuleerd wordt om extra endorfine -een lichaamseigen pijnstiller- aan te maken. ‘Het haalt de pijn niet volledig weg, maar het geeft wel ontspanning. Hierdoor wordt pijn als minder heftig ervaren, en door de ontspanning laat het lichaam gebeuren wat er moet gebeuren: en dat is ontsluiting.’

Voordelen
Het grote voordeel van lachgas ten opzichte van de ruggenprik is dat het minder ingrijpend is voor de zwangere. ‘Een ruggenprik is de meest effectieve pijnstilling tijdens een bevalling, maar is ook een medische handeling, met de nodige risico’s. Lachgas kan eenvoudig op de verloskamer worden geregeld en kan door de patiënt gebruikt worden als er een wee is’, legt gynaecoloog Gerco Jansen uit. En lachgas kan door de eigen verloskundige worden toegediend als de zwangere kiest voor een poliklinische bevalling in Tjongerschans. Dit is een bevalling zonder medische indicatie onder begeleiding van de eigen verloskundige. Deze verloskundige is een vertrouwd gezicht.

Geen partydrug
De laatste jaren is lachgas ook een populaire partydrug. Dit gas is echter anders dan het lachgas dat als pijnstilling wordt gebruikt. Het narcose-lachgas is gemaakt voor medicinaal gebruik en wordt vermengd met pure zuurstof. Daardoor voldoet het aan de eisen voor menselijke consumptie en is het veilig om toe te dienen. Lachgas als partydrug is niet vermengd met zuurstof en is eigenlijk voor industrieel gebruik bestemd. Dit hoeft dus niet te voldoen aan eisen voor menselijke consumptie.

Gezinsgerichte zorg
In het centrum Vrouw, Moeder & Kind van Tjongerschans staat gezinsgerichte zorg centraal. Er wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de individuele wensen van de ouders. De toenemende vraag naar lachgas heeft Tjongerschans daarom doen besluiten deze vorm van pijnstilling aan te gaan bieden. ‘We proberen vrouwen zoveel mogelijk de eigen regie over hun bevalling te geven. Daarom zijn we blij dat we hen nu ook de keus kunnen geven voor lachgas als pijnstilling’, aldus Gerco Jansen.