Alles over
Jouw zwangerschap

Lees hier verder

Zwanger zijn

Je bent zwanger!

Als je goed voor jezelf zorgt, dan zorg je ook goed voor je baby die in je groeit. Dat is een hele verantwoordelijkheid. Niemand doet alles goed. Maar als je je best doet, dan helpt dat voor de baby. En daar gaat het om.
Een aantal belangrijke punten hebben we er voor je uitgelicht.

Verder adviseren we je de site zwangerwijzer.nl te bekijken. Je vult een vragenlijst in. Daarna krijg je op maat adviezen over leefstijl, werk en mogelijke risicofactoren in je zwangerschap.

De volgende onderdelen zullen wij hier nog voor je uiteen zetten…

Leefstijl en adviezen

Goed voor jezelf zorgen tijdens je zwangerschap is belangrijk!
Om te zorgen dat het goed gaat met je kindje moet het ook goed met jou gaan en sommige zaken zijn beter om helemaal te laten tijdens de zwangerschap omdat ze je kindje kunnen schaden.
Hoe zit het moet voeding? Wat mag je wel en niet eten? En sporten? Mag dat nog? En hoe lang mag je daarmee doorgaan?
Wij geven graag informatie over wat je wel en vooral ook beter niet kunt doen tijdens je zwangerschap.

Lees Meer

Infectieziekten, kinderziekten en SOA's

Sommige infecties kunnen nare gevolgen hebben voor jezelf en voor de baby. Een paar eenvoudige leefregels helpen om een aantal infecties te voorkomen.

Wassen
Handen wassen voor en na het klaar maken van eten, na toiletbezoek, na verschonen van luiers, na contact dieren, na tuinieren en bezoek zandbak. Was groeten en fruit onder stromend water.

Verhitten
Verhit vlees, vis en scheldieren tot ze gaar zijn. Eet geen producten die rauw vlees of rauwe melk bevatten. Denk aan ossenworst, filet américain, ongepasteuriseerde melk en kaas die gemaakt is van rauwe melk (‘au lait cru’).

Vermijd contact zand
Gebruik handschoenen als je in de tuin werkt. Vermijd contact met de zandbak. Hiervan kun je toxoplasmose krijgen.

Vermijd contact met kattenbak
Moet je toch zelf de kattenbak schoon maken? Doe handschoenen aan en doe het dagelijks. Het duurt 1 dag voordat de ontlasting besmettelijk is.

Lees Meer

Ontwikkeling van de baby

De eerste weken van je zwangerschap zijn heel bijzonder. Vanuit een eicel en een zaadcel ontwikkelt zich eerst een embryo. Aan het eind van de tiende week begint het embryo al op een mens te lijken. Het heet nu geen embryo meer, maar foetus. Het heeft armen, handjes en vingers, benen, voetjes en teentjes. Het heeft ogen, oren een neus en een mond. Het hoofd is in verhouding nog heel groot. Alle organen zijn aangelegd. Het gezicht ontwikkelt zich verder en wordt steeds menselijker. Dat gebeurt allemaal binnen de eerste 10 weken van je zwangerschap. Het begint al voordat je weet dat je zwanger bent.

Lees Meer

Voelen bewegen van de baby

Het voelen van je baby geeft je een vertrouwd gevoel en is belangrijk. Vanaf 16- 20 weken zwangerschap kun je je baby meestal voelen bewegen. De bewegingen zijn in het begin nog zwak, maar worden sterker naarmate de baby groeit. ‘Leven voelen’ wordt dit ook wel genoemd.
Wij vertellen je er graag meer over en geven advies en tips wanneer je zorgen hebt over het minder of niet voelen bewegen van je baby

Lees Meer

Ontwikkeling van jou als moeder

Ook al zie je nog niet aan je buik dat je zwanger bent, je merkt het wel. De hormonen zijn flink aan het werk. Ze zijn nodig voor de ontwikkeling van de baby. Ze hebben effect op hoe je je voelt en hoe het lichaam werkt.
De borsten worden groter en zullen gespannen aanvoelen. Veel vrouwen hebben behoorlijk last van misselijkheid. Moeheid en veel slapen zijn ook typisch klachten die bij de eerste weken horen. Maar er gebeurt nog veel meer.
In de folder Zwanger! vind je op alfabetische volgorde welke problemen je kunt krijgen en wat je kunt doen. Per orgaan bespreken we wat er verandert en geven we tips.

Lees Meer

Controles en onderzoeken

Controles en onderzoeken
In de zwangerschap krijg je standaardcontroles en onderzoeken. Tussen 9 tot 12 weken krijg je een intake, een termijnecho en bloedonderzoek. Je kunt kiezen of je onderzoek wil laten doen naar het syndroom van Down. Hierover krijg je, als je dat wil, informatie aan het begin van de zwangerschap. Je kunt een uitgebreide echo bij 20 weken laten doen. Hierover krijg je ook informatie aangeboden.

Lees Meer

Mogelijke problemen

In de zwangerschap kun je verschillende problemen krijgen. Mogelijk kom je al verder met een paar tips. Een paar veel voorkomende problemen hebben we er voor je uitgelicht. Er kunnen ook problemen zijn waarover je contact moet opnemen met de verloskundige of het ziekenhuis. Zie hiervoor wanneer waarschuwen.

Lees Meer

Regelen en beslissen

Regelen en beslissen
Je moet veel regelen en beslissen in de zwangerschap. We geven een overzicht van wat je in welke periode kunt doen. Lees ook de teksten van mijn zwangerschap, mijn bevalling en mijn kraambed. Hierin kunnen adviezen staan die voor jou persoonlijk van belang zijn.

Lees Meer

Wanneer waarschuwen?

Wanneer je ongerust bent of klachten hebt, dan mag je natuurlijk altijd je gynaecoloog of verloskundige om raad vragen.
Wij geven je hierbij een aantal problemen of klachten aan waarbij contact opnemen met je gynaecoloog of verloskundige echt belangrijk is!

Lees Meer